Affilate marketing

KAKO AFFILIATE PROGRAM FUNKCIONIŠE?

Princip funkcionisanja affiliate programa je zaista nešto najjednostavnije što se može zamisliti. U osnovi se sve može svesti na 3 koraka:

1. Odaberete Affiliate program, registrujete se na njemu i postavite njihov link na svoj web sajt ili blog. U osnovi, Vi birate onaj program koji se poklapa sa tematikom Vašeg sajta i kada se odlučite za odgovarajući, obavite registraciju u njegov affiliate program. U osnovi većina ovih programa je besplatna i obično nakon što administrator affiliate programa proveri Vaš sajt dobijate potvrdu o partnerstvu i link koji postavljate na vlastiti sajt ili blog, a preko koga potencijalni kupci ili korisnici usluga idu na sajt internet prodavca ili oglašivača u čiji ste se affiliate program uključili. Zapamtite, kao affiliate partneru biće Vam dodeljen jedinstveni kodirani identifikacioni link preko kojeg internet prodavac ili oglašivač identifikuje da je kupac ili posetilac na njegove strane došao upravo preko Vašeg sajta, čime stičete pravo da generišete zaradu.

2. Posetilac koji je preko pretraživača došao na Vašu stranu, a zainteresovan je za konkretan proizvod ili uslugu, odlazi preko Vašeg jedinstvenog linka na sajt internet prodavca gde kupuje proizvod odnosno uslugu ili sajt oglašivača gde obavlja neku drugu aktivnost.

3. Zarađujete kao affiliate partner kroz procenat od prodajne cene nekog proizvoda ili usluge ili samo od činjenice da je posetilac na sajt internet oglašivača stigao preko Vašeg jednistvenog linka. Ostvarena zarada se akumulira i prema unapred utvrđenom sistemu se isplaćuje na mesečnom nivou ili kada dostigne visinu određenog iznosa predviđenog kao minimum za izvršenje isplate.


ZAŠTO JE AFFILIATE MARKETING SJAJAN?

Postoji jako puno razloga zašto promovisanje affiliate programa na Vašem sajtu ili blogu može biti sjajan način zarade, a ja ću pobrojati neke najbitnije:

1. Minimalni početni troškovi. Čim ovo čitate sugrno imate računar sa instaliranim uobičajenim softverom i neki kutak u kom možete da radate. Ako ovome dodamo trškove internet priključka, hostinga, domena i recimo programa Site Build It! onda su ti troškovi zanemarljivo mali u odnosu na troškove pokretanja firme u „stvarnom svetu“.

2. Nepostojanje uobičajenih troškova poslovanja.Bilo kakav posao ove vrste u „stvarnom svetu“ podrazumeva da imate ili vlastiti proizvod koji plasirate ili ugovor o zastupanju da plasirate proizvod nekog drugog prizvođača. Nema potrebe da Vam detaljno objašnjavam koliki su troškovi razvoja, proizvodnje i dobrog reklamiranja jednog novog proizvoda ili troškovi pregovaranja i ispunjavanja uslova i standarda proizvođača da bi sa Vama zaključili ugovor o zastupanju kojim Vam daju pravo da plasirate njihov proizvod. Ista stvar je i sa uslugama. U slučaju affiliate marketinga svi ovi troškovi padaju na teret internet prodavača ili davaoca usluga, a na Vama je samo da, uglavnom besplatno, pristupite programu. Takođe ne morate imati poslovni prostor, skladište niti voditi inventar o robi koju prodajete, nema ulaza i izlaza robe, obrade narudžbi, troškova dostave ili obaveze servisiranja prodate robe, kao ni korisničke podrške za sve žalbe nezadovoljnih klijenata. I u ovim slučajevima u Affiliate marketingu sve ove obaveze opet idu na račun internet prodavca ili davaoca usluga.

3. Nemate troškove za radnu snagu.Troškovi za plate zaposlenih su jedan od najvećih izdataka svake firme, a u ovom poslu ih uopšte nećete imati. Odnosno ako budete imali potrebu da plaćate zaposlene, recimo administratore za Vaše sajtove, onda se Vaš posao toliko razvio da ćete sa zadovoljstvom platiti ovaj izdatak jer će on značiti da će se i Vaša zarada dodatno uvećavati. Inače kada god Vam zatreba Vi možete angažovati stručne ljude da Vam pomognu u razvoju Vašeg posla, Vašeg sajta ili nekih sadržaja na njemu, a time i Vaše zarade internetom, ali to nije isto kao kada imate stalno zaposlene radnike, već ciljano angažovanje pojedinaca da se određeni posao uradi brže i kvalitetnije.

4. Sami ste svoj šef.Izuzetno značajna prednost poslovanja na internetu kroz Affiliate marketing je i činjenoca da se radi o Vašem ličnom poslu, poslu gde ste Vi šef, gde Vi postavljate ciljeve, dajete zadatke i smernice i utvrđujete pravila po kojima će Vaš sopstveni biznis funkcionisati. Osećaj samostalnosti, rada bez pritiska „odozgo“ pomešan sa odgovornošću i odlučnošću da se uspe mogu biti Vaša dobitna kombinacija.

5. Možete prodavati bilo šta i bilo gde.Affiliate marketing Vam omogućava da se bavite prodajom ili plasmanom svega onoga što se inače prodaje i plasira na internetu, a broj Affiliate programa u koje se danas možete uključiti se broji hiljadama. Takođe ako pođemo od definicije interneta onda nam je jasno da se radi o najvećem mogućem tržištu koje ne poznaje nikakva prostorna ograničenja.

6. Zarađujete i kad spavate i ne treba Vam nikakvo iskustvo u prodaji.Affiliate marketing funkcioniše tako da Vi ustvari radite uvek, 24 časa, jer ljudi Vašem sajtu ili blogu, a time i affiliate programu u koji ste uključeni, mogu pristupiti u bilo kom trenutku i dobiti proizvod ili uslugu koju žele. Takođe nije neophodno ni iskustvo u prodaji jer i ovaj posao obavlja internet prodavac ili oglašivač koji će Vam ustupiti sav neophodan propagandni materijal i dozvoliti Vam da koristite sve njihove marketinške tehnike, jer je naravno to pre svega u interesu povećanja prometa na njihovim sajtovima.

SBI!7. Mogućnost visokih prinosa uz minimalan rizik. Znam da ne želite da Vas podsećam da Vam je na trenutnom poslu plata unapred određena i da nekad ma kako se trudili ili više radili malo šta možete učiniti da uvećate to Vaše primanje. U slučaju Affiliate marketinga Vaš prihod isključivo zavisi od truda i rada koji ste uložili, Vaše inspirativnosti, kao i odlučnosti i istrajnosti da ostvarite zacrtani cilj. Sa druge strane rizik poslovanja u nekom Affiliate programu je zanemarljivo nizak, jer Vi u svakom trenutku, ukoliko izabrani posao loše ide, možete iz istog izaći i izabrati neki drugi Affiliate program i njegove linkove staviti na Vaš sajt umesto onih koji Vam nisu donosili zadovoljavajuću dobit!

A sve ovo možete raditi iz Vaše kuće ili sa bilo koje tačke na kugli zemaljskoj i u bilo kom trenutku koji Vam odgovara, uz uslov da imate internet konekciju! Šta, realno, još možete tražiti od posla? Mislim, zaista sjajna poslovna mogućnost!


SFI Affilate marketing se bazira na principu promocije, preporuke tudjih proizvoda i upućivanje potencijalnog kupca na sajt za prodaju ili ka konkretnom proizvodu.
Više o SFI Affilate marketingu možete pročitati na ovom linku.

Affilate program radi kompletan servis od pripreme proizvoda za kupovinu do naplate i isporuke. Vaše je da kupca uputite na odredjeni proizvod. Prijavu na program možete obaviti preko forme na našem sajtu ili putem linka odavde. Prijavom na program dobijate bonus od 5$